31. Mai 2021, 09:00 Uhr

Critical Thinking for Scientists (digital seminar)

How to avoid scientific fallacies.

Zeit: 31. Mai 2021, 09:00 Uhr – 7. Juni 2021, 17:00 Uhr
Referent/in: Prof. Dr. Thomas Zoglauer (Studium der Mathematik, Physik und Philosophie; 1990 Promotion an der Universität Stuttgart; 1997 Habilitation an der BTU Cottbus mit dem Titel „Normenkonflikte: Zur Logik und Rationalität ethischen Argumentierens”. In seinen zahlreichen Veröffentlichungen stellt er in eindrücklicher Weise die ethischen Grundfragen und Probleme unserer Zeit anhand anschaulicher praktischer Beispiele dar).

Reasoning and logical inference are essential ingredients of scientific thinking and are important in engineering and the social sciences. Especially in causal and probabilistic reasoning are lurking fallacies, paradoxes, and other pitfalls. Psychological literature is full of examples of scientific fallacies, cognitive biases, and distorted risk perception. In this workshop we will learn how to avoid these fallacies. Participants will gain competence in logical thinking (de-ductive and inductive inference), the evaluation of causal and statistical arguments, rational choice theory, and risk assessment.

Learning results:

• Competence in logical reasoning
  • Knowing how to draw conclusions from given premises
  • Ability to distinguish between valid and invalid inferences
  • Ability to distinguish between causation and correlation
  • Knowing how to use bayesianism as a tool for probabilistic reasoning
  • Knowing how to decide under risk and uncertainty

Main topics:

• Deductive and inductive inference
  • Logical fallacies
  • Verificationism and falsificationism
  • Scientific reasoning according to Popper and Kuhn
  • Probabilistic reasoning
  • Bayesianism
  • The Monty Hall problem
  • The Simpson paradox
  • Causation and correlation
  • The common cause principle
  • Rational choice theory
  • The framing effect
  • The Ellsberg paradox
  • Risk assessment
  • Decision making under risk and uncertainty

Dieses Seminar gehört zu den überfachlichen Lehrveranstaltungen zur Vermittlung interdisziplinärer Themen nach §5 Abs. 4 Nr. 3 PromO 2016.