12. April 2021, 09:00 Uhr

Philosophy of Science (digital seminar)

Zeit: 12. April 2021, 09:00 Uhr – 19. April 2021, 17:00 Uhr
Referent/in: Prof. Thomas Zoglauer (Studium der Mathematik, Physik und Philosophie; 1990 Promotion an der Universität Stuttgart; 1997 Habilitation an der BTU Cottbus mit dem Titel „Normenkonflikte: Zur Logik und Rationalität ethischen Argumentierens”. In seinen zahlreichen Veröffentlichungen stellt er in eindrücklicher Weise die ethischen Grundfragen und Probleme unserer Zeit anhand anschaulicher praktischer Beispiele dar).

Philosophy of science provides basic methodological tools for scientific research. In this workshop we will explore how we arrive at scientific knowledge, how hypotheses are tested, how scientific theories evolve, what science distinguishes from pseudoscience, and how sci-ence contributes to the welfare of society. By examining case studies from different scientific disciplines we will have a closer look at scientific practices like observation, experiment, measurement, explanation, hypotheses testing, model building etc. The participants will be enabled to critically reflect scientific research and acquire interdisciplinary competence which will be useful for their own field of research.

Learning results:

• Competence in scientific reasoning
  • Ability to critically reflect scientific research
  • Understanding the methodological foundations of science
  • Knowing the main philosophical theories of science
  • Knowing the scope and limits of scientific models
  • Ability to distinguish between science and pseudoscience
  • Interdisciplinary competence

Main topics:

• Perception and observation
  • Theory ladenness of observation
  • Concept formation