29. Juni 2021, 09:00 Uhr

Preparation for your Ph.D.-Defense (digital seminar)

Preparation for the the presentation of your thesis and the discussions with the board of examiners afterwards.

Zeit: 29. Juni 2021, 09:00 Uhr – 30. Juni 2021, 17:00 Uhr
Referent/in: Prof. Luisa Sabine Heß (von 2008 bis 2010 arbeitete an der RWTH Aachen mit den Schwerpunkten der Drittmittelaquise im Bereich Telemedizin, der Projektleitung im Forschungsprojekt Smarte Innovation im Maschinen und Anlagenbau sowie der Konzeption eines überfachlichen Seminarprogramm der Hochschule. Von 2010 bis 20111 leitete an einem Forschungsinstitut ein europäisches Beratungsprojekt zur Qualifikationsbedarfsanalyse. Aktuell hat eine Professur für Unternehmensführung und Personalmanagement an der Cologne Business School und lehrt an der Fernuniversität Hagen und der FH Köln).

Before achieving the Ph.D.-certificate most of the candidates have to master the defense of their thesis. Most of the candidates haven´t faced exam-situations since their master defense. Now candidates might feel uncomfortable although they know their own research best. The workshop will prepare you for the presentation of your thesis and the discussions with the board of examiners afterwards. You will have the chance to practice and analyze the presentation of your own scientific work.

You will also collect potential questions for the discussion after your presentation and practice how to answer convincing and self-confident. Your success will be linked to your own preparation. Therefor the concrete planning of the Ph.D.-Defense will also be part of this workshop.

Learning results:

• Presentation in exam situations: structure and composition of the presentation, design and amount of content, dramaturgy, handling of excitement and blackout
  • Exam situation: process and design, handling of questions, answering-strategies, types of argumentations, how to handle lack of knowledge
  • Exam preparation: time management, dealing with stress, organizational details around the exam

70174   Stuttgart